دستورعمل کارگاه «آموزش مهارت‌های ارتباطی»‏

خشونت بس:  دوره مهارت‌های زندگی حاضر به‌طور خاص برای پیشگیری از خشونت خانوادگی طراحی‌شده است. نکته قابل‌توجه این‌که این دوره تنها مهارت‌های فردی افراد را بالا می‌برد. خشونت خانوادگی معضل اجتماعی پیچیده‌ای است که گاه فرد به‌تنهایی با آن نمی‌تواند مقابله کند؛ اما هر چه مهارت‌های فردی بیشتر باشد توان تصمیم‌گیری بیشتر و بروز رفتار مناسب ممکن است بتواند آسیب‌های خشونت علیه فرد را کاهش دهد.

این دوره در 4 مبحث اصلی برگزار می‌شود:

  1. مهارت‌های ارتباطی
  2. مهارت‌های قاطعیت و نه گفتن (جرئت ورزی)
  3. مهارت‌های حل مسئله و حل تعارض
  4. مهارت‌های کنترل خشم

هرکدام از این مباحث دارای اهداف مشخصی است که این اهداف به یکدیگر گره‌خورده‌اند. در هرکدام از مباحث با اهداف خاص آن آشنا می‌شوید.

مخاطب دوره مهارت‌های زندگی

مخاطب این دوره در درجه اول زنانی هستند که در معرض توهین، درگیری و خشونت خانوادگی هستند تا به‌واسطه شرکت در این دوره بتوانند تا حدودی از بار خشونت خانوادگی علیه خود بکاهند. در درجه دوم مخاطب آن کلیه زنان هستند که این دوره به آن‌ها کمک خواهد کرد تا در آینده بتوانند از خشونت خانوادگی بر خود تا حدودی پیشگیری کنند. اگرچه، مخاطب این دوره علاوه بر زنان متأهل، دختران جوان نیز می‌توانند باشند؛ اما بهتر است کارگاه برای دختران مجرد و زنان متأهل جداگانه برگزار شود.

تعداد شرکت‌کنندگان در دوره: 10 تا 20 نفر

تعداد تسهیلگران دوره: 2 تا 3 نفر

منابع مورداستفاده:

  • قهاری، شهربانو؛ بوالهری، جعفر؛ و باروتی، عصمت (1387). مهارت‌های زندگی ویژه زنان خشونت دیده، تهران: دانژه.
  • یونیسف (1392). بازی‌ها و تمرین‌ها- راهنمایی برای مدرسین و تسهیلگران کارگاه‌ها و برنامه‌های گروهی مشارکت محور، تهران: دایره.

مبحث نخست: مهارت‌های ارتباطی

در این نوشته، مبحث نخست مهارت‌های زندگی را معرفی می کنیم. در مطالب بعدی این بخش، به ترتیب مباحث بعدی را منتشر خواهیم کرد.

اهداف برگزاری مبحث اول:

  • آشنایی با تعریف ارتباط، ارتباط مناسب و نامناسب و نشانه‌های ارتباط نامناسب
  • آشنایی با ارتباط غیرکلامی و مهارت‌های گوش دادن فعال
  • آشنایی با ارتباط کلامی و مهارت‌های صحبت کردن

این مبحث، مدخلِ دوره است و اهمیت بسیار دارد. پیشنهاد می‌شود که در دو جلسه کارگاه دو ساعت برگزار شود. در ادامه هر دو جلسه عنوان‌شده است؛ اما چنانچه محدوده زمانی کارگاه محدودتر بود می‌توانید در یک جلسه 3 ساعته کل مبحث را به‌صورت خلاصه‌تر عنوان کنید.در این صورت بهتر است از یکی از فعالیت‌ها چشم‌پوشی کنید.

از لینک زیر می توانید نسخه پی دی اف دستورالعمل برگزاری کارگاه مهارت های ارتباطی را دریافت کنید:

نسخه پی دی اف دستورعمل کارگاه «آموزش مهارت‌های ارتباطی»‏

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *